Home - Trekking Nepal - Bestemmingen - Contact
 Nepal - Overige Himalaya landen - Activiteiten


Nepal

Nepal bestaat uit een heleboel interessante gebieden, provincies en districten. Op de kaart hier onder zie je Nepal vanuit de ruimte, de gearceerde gebieden zullen op deze pagina nader worden toegelicht.

Solo Khumbu

Solo Khumbu staat bekend als het gebied waarin zich de Mount Everest bevindt. Het is tevens het gebied van het wereldberoemde volk: de sherpa’s. Dit gebied is zeer populair onder trekkers mede omdat zich hier verschillende 8000-meter-toppers bevinden. Naast de Mount Everest zijn dit de Makalu, Cho Oyu en Lhotse. Het gebied bestaat uit verschillende valleien. Hierdoor is het mogelijk om de drukste paden en dorpjes zo veel mogelijk te mijden (hoewel er op de route een aantal drukke plekken zijn die moeilijk zijn te vermijden) . De valleien staan met elkaar in verbinding via verschillende passen zoals de zeer bekende Cho La pass. Enkele hoogtepunten in dit gebied zijn:

1) Gokyo meren en beklimming Gokyo Ri (5365m.)
2) Beklimming Kala Pathar (5665m.) en Mount Everest Base Camp (5364m.)
3) Tengboche Monastry en Ama Dablam Base Camp (4530m.)

Daarnaast zijn er ook talloze uitstapjes mogelijk naar plekken waar in verhouding zeer weinig trekkers komen. Een voorbeeld hiervan is een uitstap naar Thame waar de relatief onbekende Sumdur Peak beklommen kan worden.

         

Annapurna

Het Annapurna gebied ligt centraal gelegen in Nepal. In dit gebied zijn grofweg drie grote trekking routes uit te kiezen (of een combinatie hiervan). Zo kun je een trek naar Jomsom organiseren (of een vlucht naar jomson en teruglopen). Daarnaast is een trek naar de Annapurna Sanctuary / Annapurna Base Camp zeer spectaculair. Tot slot is het circuit rondom het Annapurna gebergte erg populair onder trekkers.

1.) Trekking Jomson naar Phokara (of andersom). Met een spectaculaire vlucht van Phokara naar Jomson, kom je terecht een compleet andere wereld zowel in cultureel opzicht als in de omliggende natuur. Om deze trek te doen is het niet nodig om de 5400 meter hoge Thorung La over te steken. Vanaf jomson is het aan te raden eerst richting Muktinath te lopen aangezien hier spectaculaire uitzichten zijn en cultureel zeer interssante dorpjes zijn. Dit gebied was miljoenen jaren geleden een zeebodem, waardoor het nu mogelijk is om fossielen te vinden uit die tijd. Wij hebben zelf enige tijd rond het dorpje Jharkot gezocht waar we een aantal hele mooie ammonieten gevonden hebben.
2.) Annapurna Sanctuary: Hier bevindt men zich op ruim 4200 m hoogte in het hart van het Annapurna massief. Je wordt hier omringt door indrukwekkende bergreuzen van boven de 8000 meter, zoals de Annapurna South, de heilige Machapuchare en de Daulagiri. Het leuke van deze tocht is, dat je eerst door een tropisch bos loopt (veel vogels en ook langur apen) en vervolgens middinin een gigantisch bergmassief staat!
3.) Annapurna Circuit. Wij hebben zelf deze ‘tour’ van ongeveer drie weken niet gedaan, maar hij is wel zeer populair onder veel bergwandelaars.

         

De rest van Nepal

Nepal is natuurlijk groter dan het gebied ronde de annapurna en de mt everest. Als je al een keer in Nepal bent geweest of niet van relatief drukke wandelpaden houd zijn er genoeg andere gebieden in Nepal waar je niemand zult tegen komen. Deze gebieden zijn vaak net zo interessant, zo niet interessanter dan de mainstream gebieden. Trekkingnepal.nl kan ook hier naartoe jou reis verzorgen. Het is natuurlijk extra leuk om met een gids naar zijn geboorte gebied te gaan, zo komt Babu bijvoorbeeld uit een gebied dat nog geen toerisme kent relatief dicht bij de Mt. Makalu.

Chitwan en andere nationale parken

Het Chitwan National Parc, een 932km² groot stuk laagland in het zuiden van Nepal, waar subtropische temperaturen heersen en je lekker kan relaxen in een jungle camp midden in het park. Je kunt bijvoorbeeld op de rug van een olifant de natuur intrekken of gewoon te voet of met een jeep. In Chitwan heb je een goed kans om een wilde Indische neushoorn, krokodillen en met een beetje geluk een Bengaalse tijger of wilde beer te zien. Voor vogelliefhebbers is dit ook de perfecte spot, zo hebben wij bijvoorbeeld vier verschillende ijsvogels gezien, een pied hornbill en drie soorten uilen. Je kunt met een bootje de rivier opgaan zodat je van dichtbij mooie foto’s kunt maken van de wildlife.

       

Naast het Chitwan national park kent Nepal een grote verscheidenheid aan andere nationale parken die ook de moeite waard zijn. Elk park heeft zijn eigen kenmerken. Zo kan je in de een meer vogels zien en in de ander meer groot wild. Overleg met onze gidsen welk park het meest geschikt is voor jou persoonlijke voorkeuren.

Kathmandu en de oude koningssteden

Er zijn in en rond Kathmandu genoeg dingen te zien en te doen. Thamel is de meest populaire wijk voor gezellige restaurants, (trekking)winkeltjes en gezellige dakterrassen uitkijkend over de stad. In Thamel zijn allerlei Westerse tentjes te vinden waar je lekker eten kunt kopen. Eten kan je in Kathmandu heel uitgebreid in één van de vele restaurants. Gemiddeld ben je ongeveer 5 Euro per persoon kwijt. Een echte aanrader hierbij is Fire&Ice, een Italiaanse toko waar je de beste pizza’s kunt eten (best lekker na drie weken witte rijst met linzensoep). Vanuit Thamel ben je ook vaak snel bij de leukere bezienswaardigheden van de stad zoals Durbar Square (tempelplein) en het Swayambunath complex.

Durbar Square is het centrale plein van de stad. Aan dit plein staan veel oude gebouwen zoals tempels en het oude koninklijke paleis Hanuman Dhoka. Swayambunath is de oudste boeddhistische tempel van de Kathmandu vallei. De tempel wordt ook wel de apentempel genoemd omdat er zoveel apen bivakkeren. Vanaf de tempel heb je een geweldig uitzicht over de stad.
 

       

Rond Kathmandu:
Rond Kathmandu is er ook genoeg te doen. Zo kun je een korte trek doen van een paar dagen in één van de dichtbij gelegen natuurgebieden. Daarnaast zijn er meerdere leuke plaatsjes waar wij er één van hebben bezocht en hier zullen uitlichten: Bhaktapur. Bhaktapur is vooral bekend om zijn tempelpleinen en gezellige smalle straatjes waarbij je het idee hebt dat je in de Middeleeuwen rondloopt. Het stadje bevindt zich 15 kilometer ten oosten van Kathmandu. Het stadje is recentelijk met westers geld gerestaureerd waardoor de stad hierdoor een stuk schoner en aantrekkelijker geworden is zonder dat de typische Middeleeuwse sfeer verdwenen is. De stad is één groot openluchtmuseum, zeker ook omdat grote delen van de stad niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer. Om toegang te krijgen tot de stad betaal je 900 rupees of 10 US$ entreegeld. In Bhakptapur is ook een durbar square. Op het plein kun je een bezoek brengen aan het oude koninklijke paleis, de beroemde gouden poort en de vele tempels.

Wil je meer zien of lezen?

Lees de website met reisverslagen van Niels en Roel ga naar: www.expeditionteam.nl

       

 

  © 2008 - 2011 trekkingnepal.nl